top of page
  • Writer's pictureIlonka

De wegwijzers zijn geplaatst / werken als leraar in Burkina Faso


We zijn alweer beland in Augustus. Wat gaat de tijd snel.

In tegenstelling tot hier Europa heeft het in Bobo-Dioulasso behoorlijk veel geregend. Hierdoor heeft de bouw ruim anderhalve week vertraging opgelopen.

De laatste dagen van deze week kon er eindelijk weer verder gewerkt worden. Er is begonnen met het bouwen van het secretariaat. Dit komt los te staan van de klaslokalen. Er komt een ruimte voor de directeur en één voor de secretaresse.


Deze week zijn ook onder toezicht van de mensen van de gemeente de wegwijsborden geplaatst. Deze worden verplicht gesteld door de staat als je erkenning wilt krijgen. Je mag ze ook niet zomaar ergens plaatsen en moet natuurlijk wel precariorechten betalen.

Op de borden staan al alle lessen die we in de loop der jaren willen gaan aanbieden.


Germain heeft het niet makkelijk. Er heerst grote armoede en iedereen probeert zo veel mogelijk te verdienen aan het project. Hij moet alles zelf controleren en alle prijzen zelf onderhandelen want iedereen probeert een extra centje te verdienen. Dit heeft een behoorlijke inpakt op hem, zowel geestelijk als lichamelijk.
Overige informatie.

Het leven van een leraar

Een voltijdscontract voor een leraar is voor de onderbouw middelbaar 19 uur. Een school kan je een vast contract aanbieden en dan krijg je van 15 september tot 15 juni betaald. De salarissen verschillen van 80.000 cfa tot 100.000 cfa per maand. (€122.00 - € 152.00)

Een uur lesgeven levert tussen de 2.500 cfa (minimum) en 3.500 cfa (tussen € 3.80 - € 5.34) op als de klassen een minimale grote van 40 leerlingen heeft. Bij klassen kleiner dan 40 kan het bedrag naar beneden worden aangepast. Over dit bedrag wordt ong. 2% inkomstenbelasting afgetrokken.

De uren die je niet voor de klas staat krijg je niet uitbetaald. Dit betekent dus dat het maken van de toetsen, het corrigeren van de toetsen en het voorbereiden van de lessen niet wordt betaald. U begrijpt dat het nakijken van de toetsen veel tijd in beslag neemt. Hoe groter de klas, hoe langer je moet werken; daarom kijken regelmatig dat klassen elkaars toets na. De leraar schrijft de goede antwoorden en puntverdeling op het bord en de leerlingen kijken na.

Ik was zelf al snel 1-2 uur bezig met het nakijken van 1 klas.

Niet alle scholen hebben genoeg uren om leraren vaste contracten te kunnen geven of de leraar wil geen vast contract omdat het salaris te laag is dus is het heel normaal dat je op diverse scholen tegelijk werkt.


In het begin van het schooljaar is het dus een passen en meten om je lessen zo logisch mogelijk op elkaar af te stemmen en zo min mogelijk tijd kwijt te raken aan reizen. De scholen liggen als snel zo’n 15 minuten bij elkaar vandaar (op de brommer).

Een lesuur duurt effectief 60 minuten maar zoals u begrijpt komen leraren nogal eens iets later en gaan ze iets eerder weg.


De lesuren zijn van 7.00 – 10.00. en na een korte pauze wordt er vervolgd van 10.15 - 12.15. In de middag wordt er lesgegeven van 15.00 tot 18.00.

Meestal hebben de leerlingen van de eerste drie klassen alleen van 7.00 tot 12.15 les. De bovenbouw heeft ook in de middag les en op zaterdagochtend; in de middag is er vaak examentraining voor de examenklas en worden er door de diverse scholen vakken gegeven die buiten het noodzakelijke curriculum vallen, zoals Bijbelstudie.


De meeste leraren proberen ongeveer 30-35 uur per week in de klas te staan. Daarnaast geven velen buiten de schooluren ook nog privéles thuis. Vooral leraren frans, wiskunde en natuur-/scheikunde worden hiervoor gevraagd. De dagen van een leraar zijn lang.

Werkweken van 50-60 uur (klassikaal les, privéles en voorbereiding-nakijken) zijn meer regelmaat dan uitzondering.


Omdat het relatief makkelijk is om als leraar een fatsoenlijk salaris te verdienen zijn er veel mensen die voor het vak kiezen ivm het inkomen en niet omdat ze gemotiveerd zijn goede lessen te geven. De controle is minimaal en het valt bijna niet op als je je best niet doet. Iedere les moet je in een schrift opschrijven welke lesstof je hebt behandeld maar dit wordt zelden gecontroleerd.


College des Cracks wil alleen werken met leraren die gemotiveerd zijn om hun leerlingen goed onderwijs te geven. Leraren die passie hebben voor het werk en de leerlingen. Tevens stellen wij ook graag vrouwen aan. Zij vinden moeilijker een baan maar zijn vaak wel gemotiveerder. Bovendien willen wij het voorbeeld geven aan de meisjes op school dat zij ook mogen werken en meetellen in de maatschappij. (Een emanciperende werking)

5 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page