top of page
  • Writer's pictureIlonka

De onverwachte wending

Covid-19 verspreidde zich over de aardbol en ook in Burkina Faso neemt men dit serieus.

We zijn blij u te kunnen melden dat er binnen het bestuur van de VZW en alle aan de school verbonden mensen in goede gezondheid zijn en we hopen dat dit ook voor u zo is.

In deze brief vindt u een overzicht van de activiteiten en processen die voor 2020 op het programma stonden en de huidige stand van zaken.


Gevolgen voor schooljaar 2019-2020

De eerste 2 trimesters van het jaar (tot 20 maart) zijn goed verlopen. De leraren liepen op schema wat betreft lesstof. Maar ook in Burkina gooide Covid-19 roet in het ……. Schoolprogramma. De eerste besmettingen waren op 15 maart vastgesteld in Ouagadougou en er werden direct maatregelen genomen. De communicatie van de maatregelen was niet altijd even helder en ook daar werden de regels steeds verder verscherpt. De leerlingen waren blij, hun vakantie begon een week eerder.


De overheid heeft begin April een avondklok ingesteld en alle horecagelegenheden werden verplicht gesloten. En ja, net zoals in België en Nederland werd dit ook daar niet altijd gerespecteerd. Tevens zijn er een aantal steden in quarantaine geplaatst waaronder Bobo-Dioulasso. Al het verkeer in en uit de stad werd gecontroleerd en zonder ontheffing mocht je je reis niet voortzetten. Het opnieuw openstellen van de scholen heeft verschillende malen op de agenda gestaan maar werd meermalen uitgesteld. Uiteindelijk is er in mei besloten dat de leerlingen van de examenklassen nog les mochten krijgen en dat de leerlingen van alle andere klassen volgend jaar in een hogere klas mogen starten.

Deze beslissing heeft veel gevolgen voor de leerlingen, de leraren en de school. De leerlingen hebben niet alle lesstof van dit jaar gehad als ze na 6 maanden weer met de lessen starten, de leraren in het middelbaar hadden geen recht meer salaris; ouders die per trimester betaalden hebben het derde trimester niet meer betaald. Het bestuur heeft de leraren van het middelbaar de helft van hun ‘normale’ salaris uitbetaald om hen toch iets tegemoet te komen.


De leerlingen hebben we voor de vakantie nog mogen verblijven met een giftbox geschonken door de Evangelische missie.De zakken rijst en bonen die jaarlijks door de overheid ter beschikking worden gesteld voor het bereiden van maaltijden van de leerlingen zijn in mei door de inspecteurs geleverd. Onder hun toeziend oog hebben we volgens opdracht de inhoud verdeeld over de leerlingen van de lagere school.

Het geplande werkbezoek van Germain in mei heeft helaas niet kunnen plaatsvinden. Er waren op dat moment geen vluchten naar Burkina Faso. Het bestuur van de school en de VZW hebben besloten dat Germain van 15 september tot 15 oktober, indien weer mogelijk, naar Burkina zal gaan. Omdat Brussel Airlines niet meer op Burkina Faso vliegt zal hij via Togo gaan.

Indien de veiligheidssituatie van het land, en de planning op het werk, het toe laat zal Ilonka eind september- begin oktober naar Burkina om de opening van het nieuwe schooljaar bij te kunnen wonen.0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page