top of page
  • Writer's pictureIlonka

Het leven van alledag in Bobo-Dioulasso

Updated: Sep 13, 2018

Het dagelijks leven in Bobo-Dioulasso

De meeste mensen staan rond 5.00 op. Om 7.00 beginnen de scholen. De meeste overheidsinstellingen en bedrijven gaan om 08.00u open.


Om 7.00u komt wel de stad al tot leven. Veel vrouwen gaan met hun hundelswaar naar de marktjes die je overal in de stad kunt vinden. Soms hebben ze een houten tafel dat dienst doet als kraampje, maar de meesten zitten op de grond op een stuk zeil of stof, met hun koopwaar.


Iedere dag wordt er gekookt, de meeste mensen hebben geen koelkast dus boodschappen worden ook daglijks gedaan. Een paar stukjes vlees, wat tomaten, wat groente, een maggiblokje, een stokbroodje etc. Omdat de woningen klein zijn hebben mensen maar beperkte opslagruimte dus wordt alleen het strikt noodzakelijke in iets grotere hoeveeleheid gekocht. Tomaten en uien worden altijd per 5 verkocht. De grootte en de prijs varieert per seizoen en kwaliteit.


Dan wordt er begonnen met koken, een activiteit die veel tijd kan kosten. De bladgroenten moet van de stelen afgehaald worden, diverse malen gewassen worden, een hout vuur of cabon vuurtje gemaakt en beginnen maar. Gemiddeld gaat hier toch zo’n anderhalf tot twee uur mee voorbij.


Tussen 12.00u en 15.00u hebben de scholen en veel bedrijven pauze. Dit staat nu iets onder druk omdat de staat een dag zonder lange onderbreking wenst. Overheidsbedrijven hebben dus maar een half uurtje pauze.


Mannen komen thuis om te eten en te slapen. Kinderen komen uit school.

Veel mannen kopen hun eten aan de kant van de weg of in restaurants.

Afhankelijk van de maaltijd, locatie etc varieren de prijzen van €0.60 tot € 7.50 per maaltijd. Echt luxe eten kan natuurlijk maar dat is maar voor weinigen weggelegd. De gemiddelde maatijd bestaat uit rijst met saus (groenten/tomaat/pinda) of tô met saus. Tô is een soort puree van maismeel.


Na de pauze gaat iedereen weer aan het werk. De kleine marktjes ruimen rond 16.00u op. De wegrestaurantjes verkopen meestal tot hun eten op is. Rond 14.00u komen de vrouwen die mais grillen, beignets of fritten bakken massaal naar buiten. Ook zie je nu overal de grillen voor vlees en vis aangezet worden.


Tussen 17.00 en 18.00u gaat een ieder naar huis. Nou ja, veel mannen duiken 1 van de vele barretjes in. Ze gaan daar met hun vrienden en vaak ook de nodige maitresses en meisjes van plezier de tijd doden tot zo’n 22.00u.


Vanaf 18.00 is het donker en worden de vrouwen verwacht thuis te zijn en blijven. De rolverdeling tussen man en vrouw is een beetje te vergelijken met die uit de jaren ’60 hier (als ik mijn geschiedenislessen goed hebt onthouden) en natuurlijk heeft het feit dan 80% van de bevolking moslim is ook een grote invloed op de samenleving.


3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page