top of page

OVER ONS

De VZW La lumière de l'Afrique (het licht van afrika) is opgericht in februari 2018 met als doel;

Het steunen van de activiteiten van Collège des Cracks in  Bobo-Dioulasso te Burkina Faso.

 

College des Cracks heeft als doel het bieden van hoogwaardig onderwijs aan de jeugd in Bobo-Dioulasso. Ze richten zich speciaal op  meisjes en jonge moeders met hun kinderen. De school werkt vanuit een christelijke visie in de overwegend moslim georiënteerde stad  Bobo-Dioulasso te Burkina Faso.

Ze biedt op dit moment hoogwaardig onderwijs aan de eerste vier leerjaren van het middelbaar en wil dit gaan aanbieden van crèche tot eindexamen middelbaar. 

Onderwijs voor een betaalbare prijs en/of door donaties voor minder draagkrachtige leerlingen.

De vzw zal

· Materieel

· Financieel

· Praktisch

steun gaan verlenen.

ilonkaengermain.jpg

Waarom

Het  onderwijs in Burkina Faso is niet goed geregeld. Hoewel wettelijk niet toegestaan zijn klassen van meer dan 100 leerlingen eerder normaal dan uitzondering.

De gemiddelde score op het staatexamen BEPC (onderbouw middelbare school) is ongeveer 28-35 %.

 

Schooluitval onder meisjes is zeer hoog omdat ze

(ongewenst) zwanger raken, moeten gaan werken of omdat hun schoolbijdrage niet voldaan kan worden.

 

Door onder andere te werken met kleine klassen en het geven van subsidie aan vrouwelijke  schoolverlaters, meisjes en jonge moeders met kinderen willen wij meer mensen kans geven op goed onderwijs.

IMG-20190830-WA0005.jpg

Geschiedenis

Tussen 2010-2012 wordt idee geboren. De Togolese Anoumou Dotsè ziet de situatie op scholen in Bobo-Dioulasso en besluit een eigen school te openen. Hij werkt 80 u/week om een startkapitaal bij elkaar te krijgen.

In September  2014 opent Collège des Crack zijn deuren met ong. 200 leerlingen.Tussen 2014 en 2017 zijn er jaarlijks gemiddeld  250 leerlingen. De examenresultaten liggen tussen de 40/50 %.

In 2016-2017 dreigt de staat dreigt de school te sluiten  (als 1 van de 127 scholen die niet aan alle eisen voldoen). Collège de Cracks wordt bedreigd omdat deze niet over voldoende grond beschikt.

Anoumou en Ilonka komen naar België om te werken en geld te verdienen voor school. De school wordt van afstand aangestuurd.

In september 2017 is er een stuk grond aangekocht. Juni 2018 is er begonnen met de bouw en in oktober 2018 zijn de eerste 88 leerlingen begonnen. In mei  2019 is er een watervoorziening gebouwd en in de zomer  een refter

De jaren daarop zijn er klaslokalen bijgebouwd, en is er een halve hectare grond bijgekocht.

In de jaren 2020-2023 is alleen de lagere school geopend omdat daar meer vraag naar was dan naar het middelbaar. In 2022-2023 waren er 120  lagere school leerlingen.

bottom of page