top of page
  • Writer's pictureIlonka

Aanpassen en overleven

Het jaar 2020 is voor iedereen een speciaal jaar. Onze gewoontes en zekerheden zijn allemaal opnieuw ter vraag gesteld. We hebben ons moeten aanpassen aan de omstandigheden en dat is niet gemakkelijk.

Ook in Burkina Faso zijn de gevolgen van Covid-19 voelbaar en zichtbaar. Hoewel er minder mensen ziek worden en overlijden door virus laat het wel zijn sporen na. In het noorden van het land gaat het terrorisme door. Er zijn meer dan 1 miljoen mensen uit hun dorpen weggejaagd. Hun oogst, vee en huishouden hebben ze moeten achterlaten. Hulpverlening organisaties hebben de noodklok geluid. In oktober was er zelfs in het VTM nieuws aandacht besteed aan de oproep van de wereld voedsel organisatie dat er grote kans voor voedsel tekort ontstaat.

De toeristen en hulpverleners blijven weg en dit heeft gevolgen voor veel mensen die leven van het toerisme. Ook de handel met de buurlanden is sterk verminderd en er zijn weinig tot geen reizigers van buurlanden. Voor Bobo-Dioulasso, dat vooral een handelsstad en cultuur stad is, zijn de gevolgen zichtbaar en voelbaar.

Ook de school kan en kon niet ontkomen aan de invloed van Covid-19. Vorig jaar zijn de scholen 2 maanden gesloten geweest. De stichting heeft van de sluiting geprofiteerd om nog eens 3 lokalen bij te bouwen, wat het totaal nu brengt op 7 lokalen. De afwerking van de refter en nieuwe lokalen moet nog gebeuren.


Ondertussen is het nieuwe schooljaar begonnen.


Om de ouders tegemoet te komen hebben we de lesgelden voor dit jaar aangepast naar beneden. Daar waar de lagere school vorig jaar ong. € 38,00/jaar was, is het dit jaar maar €22,00. Het gemiddelde dit jaar in Bobo qua lesgeld voor de lagere school ligt op € 45,00. Ook voor de middelbare school hebben we de die onder het gemiddelde liggen, te weten € 65,00/jaar euro.


Door het lagere schoolgeld en de onmogelijkheid van de stichting om activiteiten te kunnen ontwikkelen voor sponsering van het project, gaat dit jaar een zwaar jaar worden. Daarnaast is dit schooljaar door de overheid met een goede maand verlengd, mede omdat de leerlingen van de lagere school automatisch een klas hoger beginnen dit jaar.

Om u een beetje een idee te geven van de kosten die er maandelijks zijn voor de lagere school:


Middag eten voor 67 leerlingen gedurende 5 dagen in de week € 200,00

Salaris leraren € 170,00

Directeur € 105,00


Hoewel de bedragen niet hoog zijn, kunt u berekenen dat het schoolgeld van de leerlingen niet genoeg is om de 10 maanden van het schooljaar te overbruggen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten voor de middelbare school.

Alles bij elkaar zijn de kosten voor het draaien van de school ongeveer €1.100,00 per maand.


Toch blijven we erop vertrouwen dat de middelen er zullen zijn. Het bestuur van de VZW zoekt naar mogelijkheden om toch nog activiteiten te ontwikkelen om de financiële middelen aan te vullen. We hebben er alle vertrouwen in dat we ook dit schooljaar tot een goed einde zullen brengen.Totslot nog een leuke wending. Tot onze verrassing was er in december ineens bezoek vanuit Togo/Benin. Een broer van Germain was voor zijn werk een paar dagen in Bobo-Dioulasso. Hij heeft direct van de mogelijkheid gebruikt gemaakt om de school te bezichtigen. Zoals u wellicht begrijpt was hij zeer te spreken over het project.


Namens het bestuur van VZW, het personeel van Scholengemeenschap Les Cracks en de leerlingen wensen wij u prettige feestdagen en een goed 2021.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page