top of page
  • Writer's pictureIlonka

Relatief veilig

Updated: Jul 31, 2023

De terroristen in het noorden en oosten brengen veel onrust in die gebieden van het land. Voor buitenlandse reizigers is het hele land qua veiligheidsredenen rood gekleurd. In het gebied van Bobo-Dioulasso is er echter weinig te merken van de onrust op de vele interne vluchteligen en decreten van de overheid na.


In verband met de vele aanslagen in het noorden en de grensstreken van het land heeft de regering dit jaar besloten het schooljaar eerder af te sluiten. De examens van zowel de lagere school als de middelbare school werden ook eerder afgenomen. Dit gaf Germain minder tijd om extra les te geven aan de studenten van de middelbare school en om een jaarafsluiting te organiseren.Maar het is gelukt. De leerlingen hebben een feestmaaltijd gehad, een disco en een voetbaltoernooi. De beste leerlingen van iedere klas hebben een schoolpakket voor volgend jaar gekregen. Voor het voetbaltoernooi was er een andere school uitgenodigd en de ouders en enkele notabelen zijn komen kijken.
Het ziet er ook naar uit dat ze het nieuwe schooljaar meer leerlingen lagere school krijgen. De islam school die naast ons terrein gelegen is, wordt niet officieel erkend. De inspecteur die bij ons alles is komen controleren heeft hen dit meegedeeld. De eigenaar van de school heeft tegen Germain gezegd dat hij de ouders zal aanraden om hun kinderen bij ons in te schrijven. Hij heeft zijn eigen kinderen reeds ingeschreven.


Naast organiseren van de jaarafsluiting heeft Germain ook nog verder onderhandeld voor een halve hectare terrein erbij. Deze hebben we nu niet direct nodig maar wel in de toekomst. Komend schooljaar hopen we het terrein te kunnen gaan gebruiken als schooltuin. De onderhandelingen verliepen moeizaam. Omdat een projectontwikkelaar een groot stuk terrein niet ver van de school heeft aangekocht om een complete woonwijk op te bouwen, is de prijs meer als verdubbeld. Ook heeft de regering veranderingen doorgevoerd.


De nieuwe regering van Burkina wil alles officiëler en serieuzer aanpakken zonder oog te verliezen voor de cultuur. Zo moet bijvoorbeeld de chef van het dorp waar de grond gelegen is, toestemming geven voor de verkoop ervan. Dit akkoord geeft hij als hij genoeg commissie ontvangt en helaas is dat bedrag niet officieel vastgelegd. Het proces is nog gaande omdat er ook nog diverse papieren moeten worden ingeleverd zoals een uittreksel uit het strafregister omdat het terrein voor schooldoeleinden gaat dienen.


Op dit moment bereiden we het nieuwe schooljaar voor dat 1 Oktober van start gaat. In de omgeving gaat men van deur tot deur en er is op verschillende radiozenders een reclamespot uitgezonden.


Voor het komende jaar staan er nog een aantal grote kostenposten open. Zo zien we uit naar de aanschaf van een convertiseur van Vitron om de elektriciteit van de zonnepanelen om te zetten in genoeg stroom om de waterpomp te kunnen bedienen. De huidige is te zwak waardoor de pomp steeds met een diesel-aggregaat moet worden opgestart. Ook willen we graag de omheining van de school uitbreiden en wat kinderspeelgoed plaatsen voor de lagere school.


Tevens gaan we sparen voor een stukje grond in de omgeving van de school waar we een huisje met gastenverblijf voor onszelf (en gasten) kunnen bouwen. Hier rekenen we zo’n drie-vier jaar voor. Al met al gaat het project gestaag voort mede dankzij uw steun.


Germain, Kevin en Ilonka


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page